Ο Απόλυτος Οδηγός για το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι: Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν πας…

Ο Απόλυτος Οδηγός για το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι: Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν πας…
  1. Σημείο συγκέντρωσης, η γέφυρα, εκεί που αράζουν τα δεκάδες λεωφορεία των επισκεπτών. Μπορείς να προμηθευτείς αλεύρι εκεί από τους υπεύθυνους του Δήμου ή να φέρεις το δικό σου και να αγοράσεις φούμο (χρωματιστός στόκος πλακιδίων) από 2-3 καταστήματα στο κέντρο & στην παραλία.

  2. Χρειάζεσαι μία παλιά τσάντα ή ένα ταγάρι για να βάλεις τα «πολεμοφόδια» ή εναλλακτικά μία ζώνη για να δέσεις στη μέση σου τις σακούλες με το αλεύρι και τις κουδούνες.

  3. Ενδυματολογικά, εξοπλίσου με ένα μαντήλι/καπέλο/περούκα για τα μαλλιά, γυαλιά πλαστικά ή παλιά ηλίου για τα μάτια και προαιρετικά μία μάσκα για το στόμα & γάντια για τα χέρια. Φόρεσε παλιά & άνετα ρούχα/ παπούτσια & συμπλήρωσε με μία καρναβαλική πινελιά! ΑΠΟΦΥΓΕ τις ολόσωμες πλαστικές φόρμες, θα είσαι ένα από τα «άσπρα ανθρωπάκια», το αλεύρι γλιστράει και είναι σα να μη συμμετείχες ποτέ!

  4. Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα, περνάει από την πλατεία «Μανουσάκια», στενεύει στην ταβέρνα του «Μπεμπέλη», το φούρνο του Μπαρλιακού & το τσιπουράδικο «Αψέντι» και κατηφορίζει προς την Παραλία. Την πορεία ακολουθούν τα “κομμένα” ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα για εκείνη την ημέρα τα οποία κάνουν παρέλαση την Κυριακή το βράδυ μπροστά από τα μαγαζιά. Καλό είναι να κρατήσεις απόσταση γιατί έχουν ατελείωτα πυρομαχικά. Φυσικά την Κυριακή μην διανοηθείς να πάρεις το αυτοκίνητο καθώς ο δρόμος στην παραλία θα είναι κλειστός από φωτιές και τα “¨κομμένα”

  5. Χρόνια τώρα την «πορεία» οδηγεί ο Κωνσταντίνος Τσώνος, γνωστός και ως «Κούμαν». Θεωρητικός και θορυβώδης, ζωσμένος με τα κουδούνια του δίνει τον παλμό για την τελική εφόρμηση, τρέχοντας στα τελευταία μέτρα προς την Παραλία.

  6. Το λιμάνι χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, στους καθαρούς- θεατές (από την πλευρά του δάσους) & στους μουτζουρωμένους- συμμετέχοντες, οι οποίοι απαγορεύεται να λερώσουν αυτούς που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν (σύμφωνα μα απόφαση Αστυνομικού Δ/ντη Αμφισσας το 1987). Αυτό που επιτρέπεται & το έθιμο καλεί είναι να σχηματίζουν ένα σταυρό στο μέτωπο των επισκεπτών. Όταν περάσει λίγο η ώρα και ο αλευροπόλεμος καταλαγιάσει τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα πέφτουν και όλοι γίνονται μία παρέα, στο χορό και στο γλέντι.

  7. Το γλέντι συνδυάζεται βέβαια με ποτά. Πολλά όμως αιωρούνται στο αέρα οπότε διάλεξε κάτι με μικρό στόμιο ή καπάκι (το κουτάκι μπύρας έχει την τιμητική του).

  8. Αν σε φωτογραφίσουν πάρε πόζα! Μπορεί να βρεθείς εξώφυλλο στο BBC ή στο CNN !!!

  9. «Πως το τρίβουν το πιπέρι….», άσμα, παραδοσιακό, σκωπτικό, με καταγωγή παρακαλώ από τα χρόνια τα Βυζαντινά! Λέγεται ότι οι καλόγεροι για λόγους οικονομίας αγόραζαν το πιπέρι σε κόκκους και το έτριβαν για να το πουλήσουν μετά οι ίδιοι ακριβότερα. Το κοπάνισμα των κόκκων γινόταν με μεγάλους μύλους που απαιτούσαν ιδιαίτερη δύναμη και έτσι επιστράτευαν για αυτήν την διαδικασία τους τιμωρημένους καλόγερους (“του διαβόλου οι καλογέροι”). Είναι το τραγούδι ύμνος του καρναβαλιού, που το τελετουργικό του εξελίσσετε ως εξής:

    Πώς το τρί- βλάχα μου μωρή, πώς το τρίβουν το πιπέρι,
    πώς το τρίβουν το πιπέρι, του διαβόλου οι καλογέροι;

    Με το γό- βλάχα μου μωρή, με το γόνατο το τρίβουν,
    με το γόνατο το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν. (Εύκολο και κατανοητό έως τώρα ο καλλιτέχνης)

    Άντε για σ’κωθείτε παλικάρια
    με σπαθιά και με χαντζάρια.
    (Στο τέλος κάθε στίχου πεταγόμαστε ξανά επάνω και συνεχίζουμε τον χορό κανονικά…)

    Με τη μύτη τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
    … … … ( Εύκολα έως τώρα, μπρούμητα σε θέση “πους απς” και η μύτη να ακουμπάει στο έδαφος…)

    Με τη γλώσσα τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
    … … … (Στην ίδια στάση με πριν και γλώσσα έξω παρακαλώ να την βλέπω…)

    Με τον κώλο τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
    … … … (Τα χέρια μας ακουμπάνε πίσω ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε “πίσω κίνηση” στα οπίσθια μας τρίβοντας το πιπέρι…)

    Με τον πούτσο τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
    … … … (Εδώ είναι στίχος παγίδα, τα αγοράκια ξέρουν τι να κάνουν, τα κοριτσάκια τώρα ΔΕΝ το κάνουν , αντιθέτως παίρνουν από έναν άντρα την ζώνη του και όποιος δεν το κάνει καλά τον χτυπάνε με αυτή, αν δεν σκύβει καλά τον πατάνε με το τακούνι να πάει έως κάτω κτλ.…. Απλά πράγματα, και πείτε μου αλήθεια πόσες φορές κυρίες μου δεν το έχει σκεφτεί να το κάνετε??)

  1. Μπορείς να κλείσεις τραπέζι σε μερικά μαγαζιά και να τρως βλέποντας το θέαμα μέσα από τους μουσαμάδες, αλλά θα βγεις μετά έξω, δεν θα βγεις; που θα πας…;

Tip: Οι Πέμπτες είναι οι καλύτερες…. Την Πέμπτη πριν το τριήμερο της Αποκριάς το Γαλαξίδι δεν έχει ακόμα κατακλυστεί από τους επισκέπτες και οι ντόπιοι διοργανώνουν πάρτι για να διασκεδάσουν καθώς αρκετοί από αυτούς διατηρούν ή εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις οπότε οι επόμενες ημέρες σημαίνουν πολλή δουλειά και λίγος ύπνος. Αν μπορείς ……το καλύτερο πάρτι παραδοσιακά γίνεται στο «ΚΑΦΦΕΝΕΙΟ» όπου κάθε χρόνο πρέπει να ντυθείς κάτι που αρχίζει από ένα γράμμα του. Φέτος έχει σειρά το Ε ή το Ι

Μύρκας.

 

 

Ο Κούμαν σε διάφορες πόζες!!!

 

            

Σχετικά Άρθρα: